vineri, 3 decembrie 2010

28 noiembrie, prima zi de schi in Ciucas pe Valcelul lui Horatiu

Schi in noiembrie.
Gasca: Geo, Matei si Gump.



De cand eram student si mergeam cu personalul de 6 si 10, mi-a placut sa incep sezonul mai devreme daca omatul se aseaza la munte. Asa am facut si acum 6 ani dupa ce mi-am cumparat primele schiuri: Salomon L'Equipe Pro Link de 195 ( un prieten a crezut ca sunt doage de schi fond cand le-a vazut prima data), cu o latime de 52 de mm la mijloc, cu care am alunecat pentru prima data de ziua Romaniei pe Carpul cel mare si greu, marea sperietoare a incepatorilor sau a schiorilor de nivel mediu. E o iesire greu de uitat, a fost pentru prima data cand am schiat in zapada mare si am reusit performanta sa cad de zece ori ( sau de mai multe ori, nu mai stiu exact ca eram tot timpul pe jos) la o singura coborare. Eram toti studenti, avand o tehnica de mari incepatori, fara bani, cu schiuri si placi cumparate la sh ( la cele mai mici preturi de pe piata). Ne-a luat aproape o ora sa coboram de la 2000 pana la cota 1400, dar ne-am distrat mult si ne-am ales cu o amintire buna de povestit la nepotei.
Dupa multe planuri propuse, schimbate si iar modificate Matei vine cu varianta finala sa schiem pe Valcelul lui Horatiu in Muntii Ciucas. M-am uitat pe camere, parca era ceva praf la munte dar nimic deosbit. Nu e problema, daca nu pare ok la Muntele Rosu, ne oprim la berici si fripturi la carciuma de acolo.
Si asa am facut, dupa un Ciuc ( ca Ciucas nu aveau ???!!!) si o omleta cu cinci feliute de cabanos ( taiate foarte foarte fin, ca sa nu atarne greu, mama lor de zgarciti) am pornit la drum spre Varful Muntele Rosu. Am plecat cu schiurile in carca (plus o placa in spinerea lui Gump) si ne-am pierdut timpul cu multe glume legate de ce o sa schiem pe Valcelul lui Horatiu ( pe iarba verde si pe floricele frumoase). Matei ne arata valcelul si se suie pe schiuri. Asta e, avem putina zapada hai la vale ca trebuie sa iasa ceva bun. Si asa a fost, am dat primele viraje pe un valcel lin, cu multe poienite pline de zapada. Nu am ratat pietrele, cine le-a pus acolo nu s-a gandit la talpa schiurilor noastre, dar a iesit frumos. Pe mine m-a mancat in fund sa las casca la masina iar ochelarii de schi in ghiozdan. Urmarile puteti sa le vedeti in aceasta poza si va rog sa trageti o concluzie simpla: NU FACETI CA MINE.
Am facut cam trei sferturi din valcel pe schiuri si am mers cu lemnele in brate pana aproape de intersectia cu forestierul care coboara de la Cabana Ciucas. Am balaurit oleaca prin padure dar am intalnit acolo atomosfera deosebita de iarna. Ningea frumos, asezat iar copacii erau incarcati cu zapada. Am luat cateva trante cand caram schiurile in brate, sub stratul mic de zapada pietrele erau inghetate, dar am ajuns intregi la masina.
Mi-a placut mult cum a iesit si imi pare rau ca a tinut putin zapada in Ciucas, a plouat toata noaptea iar a doua zi totul era maro. Acum e canicula la munte si iarna se lasa iar asteptata.
Va las sa cititi povestea lui Gump:
Porti naturale:
Gump:
Matei:

Asa cum zicea Matei: megaboscheti
Si cateva poze facute de Matei:
Putina actiune si ranjetul imens pe care il aveam dupa primele viraje:

Geo, Matei si Je:
Vorba colegilor de la munca cand m-au vazut a doua zi cu arcada mare cat o ridichie: am avut cheia de la boscheti.

9 comentarii:

  1. Nu pot sa cred ca deja se poate schia! Am vazut ca a nins la munte, dar nu ma asteptam sa fie asa de consistent:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai s-a dus zapada si pe Valcelul lui Horatiu. Maine o sa fie cod galben la munte, cine stie, poate in weekend ne distram putin :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Alice, multumesc pentru sfat dar nu vreau sa fac bani din blog. Am putini vizitatori si mi-am propus sa scot lumea pe munte nu sa fac o mizerie de blog ca a lui zoso sau alti "meseriasi"

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa mai, imi place, ture numai in locuri serioase de renume mondial :)

    Am fost si noi we asta. A nins mult, dar inca mai dai in baza. Daca mai ninge o tura pe sfarsitul saptamanii, eu zic ca se va putea cobora pana jos pe schiuri.

    RăspundețiȘtergere
  5. Hehe, a scris cel care a descoperit valcelul. Multumim pentru informatii, e un loc deosebit care merita exploatat la maxim. Matei a vazut pe harta Ciucasului un valcel ceva mai lung care se termina cam in acelasi loc. O sa fac o mica schita pe Google Earth, poate ajuta. Din pacate trebuie ajuns in Creasta Zaganului pentru a intra pe acel valcel...adica trebuie mers mai mult pe piei :)). Inca ceva, nu am idee daca acel valcel are saritori, poate la vara o sa-l studiem mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  6. Gata am gasit:
    Pe harta se vede ca pleaca din Saua Gropsoarelor si ajunge in forestierul care coboara spre Valea Berii. Si intersecteza Valcelul lui Horatiu aproape de fantana lui Ioan
    http://www.ciucas.net/textpattern/Harti/Ciucas_MN.JPG

    RăspundețiȘtergere
  7. Am fost de doua ori pe acel valcel din Gropsoarele. E fain de dat pe fatza de sub Gropsoarele pana in valcel. Apoi este aproape plat si desis mare. Deci nu prezinta interes. E mult mai fain pe valcelul lui Horatiu

    http://lbarza.blogspot.com/2008/04/ciucas-gropsoarele-and-v-tigailor.html

    RăspundețiȘtergere
  8. Multumesc Laurentiu pentru informatii. Sa nu uit sa te bat la cap sa ma duci in Ciucas si sa-mi arati alte variante de coborare :)

    RăspundețiȘtergere