miercuri, 28 septembrie 2011

Balea Lac - Refugiul Caltun - Valea Paltinul - Cota 2000


Gasca: tatal meu ( invitatul surpriza), Diana, Happy si eu.

Povestea Dianei:

Dupa un concediu minunat in Retezat, ne-am gandit ca nu ar fi o idee rea sa mai facem o drumetie pe munti inalti si ne-am indreptat voiosi spre Fagaras.
Traseul ales nu a fost unul dificil, o scurta plimbare catre Lacul Caltun poate fi ales cu incredere si de catre incepatori. Este un loc deosebit unde revenim de fiecare data cu mare placere.
Avantajul acestui traseu ar fi faptul ca iti ofera diverse perspective, te urca destul de repede in creasta de unde poti admira frumoasele varfuri ce te inconjoara. Iar mai apoi te coboara in caldarile glaciare de unde poti privi peretii impresionanti Lespezi-Caltun sau Negoiu.
Oricum ai privi, fie ca te afli deasupra norilor sau mai jos in inima muntelui , risti sa te indragostesti definitiv de frumusetea Fagarasilor.
Noi am ramas cu imaginea superba a vaii Paltunului, salbatica, lipsita de civilizatie si pastrata neatinsa.

Prima oprire: Saua Doamnei.

Traseul coboara din Saua Paltinul si evita o zona ceva mai accidentata. Se vad bine varfurile Lespezi, Caltun si Negoiu:


Urmeaza urcusul spre Vaful Laitel. Nu e usor, panta mare a scos untul din noi:
De la dreapta la stanga: tatal meu, Diana, Happy si Marius:


Varful Negoiu si custurile frumoase care acopera tot peisajul:


Se vede si Lacul Caltun. El e tinta zilei:
Coboram putin spre sud in Valea Caltun si urmarim traseul ( cruce albastra, sper sa nu gresesc) care duce spre Refugiul Cota 2000.

Valea Paltinul:


Un loc superb si salbatic. Nu vezi oameni, agitatie. E liniste si frumos:Urcam o culme care ne oboseste bine si ajungem deasupra Transfagarasanului:


O alta perspectiva asupra Transfagarasanului:


Pare un circuit frumos ce strabate muntii:


4 comentarii:

 1. Felicitari intregului echipaj, mai ales lui Happy :D Frumoasa familie.

  RăspundețiȘtergere
 2. hehehe, Laitel... de cate ori aud numele asta mor :)))
  am facut si noi intr o zi, cred ca 12h... traseul balea-caltun-negoiu-balea... totul ok la dus dar la intoarcere am crezut ca mor pana am urcat iar Laitelul.... un lucru e cert, no sa uit niciodata numele vf asta :))

  RăspundețiȘtergere
 3. ar fi util niste date tehnice, cat a durat drumul, de unde si pana unde? de unde incepe poteca.... povestile sunt frumoase, dar nu ajuta pe nimeni.

  RăspundețiȘtergere
 4. Noi am luat-o pe Cruce Albastră şi la întoarcere pe triunghi albastru spre Piscu Negru. Dar ştiu şi traseul cu dungă roşie deoarece am mers pe el în anii trecuţi până sub vârful Paltinu. :). Toate sunt deosebite. Felicitări pentru tură! :)

  RăspundețiȘtergere