miercuri, 28 august 2013

Drumetie scurta in Sudul Fagarasului


Recunosc ca in ultima vreme am cam "neglijat" Fagarasii. Clasica iesire de 1 mai la ski de tura in zona caldarii Balea am inlocuit-o cu o coborare rapida pe Valea Alba din Bucegi si nici cu bicicleta, calare pe doua roti pe culmile sudice, nu am reusit sa o fac in aceasta vara.
Fagarasul e foarte aproape de Bucuresti, putin stiu acest detaliu, in orice sezon esti la maxim 3 ore de condus de Piscul Negru sau 3 ore si 10 minute de Cabana Capra ( ok sunt 220 de km, dar eu pana in Poiana fac cei 180 de km din fata blocului in 3 ore jumate, de ce sa nu aleg un munte salbatic si lipsit de tigania "statiunilor montane"???). Iar la iarna planul e simplu: sa ajung pentru prima data cu schiurile de tura in sudul Fagarasului: ma gandesc inca de acum la o coborare spectaculoasa de pe Varful Lespezi pe muchia cu acelasi nume. Senin sa fie, ca pe vreme ciudata nu am ce cauta pe acolo...
Dar am in minte o drumetie care ne-a iesit bine vara trecuta: Cabana Capra-Moldoveanu si retur la o singura zi, cu plecare din Bucuresti. Tura am facut-o dupa ce a aparut micuta Bianca si ca sa sarbatorim venirea ei pe lume, am primit o zi de "invoire" pentru a urca pe Moldoveanu intr-o singura zi. Cred ca din Fagaras am acele amintiri cu adevarat "speciale".

Am plecat ceva mai tarziu din Bucuresti, in jur de 8 si ceva eram pe autostrada fara un plan anume. Initial am vrut sa urc la lacul Caltun, dar planurile le-am schimbat din mers si am ales un traseu ceva mai "alpin", care sa ajunga pe Vanatoarea lui Buteanu: cel mai accesibil varf de 2500 de m din Romania.
Avem iar o gasca compacta, cu o invitata care s-a bucurat pentru prima data de o iesire pe munte: Gabi,  o fosta colega de facultate a Dianei, care nu a regretat alegerea de a merge cu noi in imparatia Fagarasului. Pentru ea a fost prima experienta pe munte si ne-a promis ca o sa revina.
E simplu, Fagarasul e mare, nu are stancile din Bucegi sau Crai si nici lacurile din Retezat sau Parang, dar e cel mai mare masiv care impresioneaza orice calator prin imensitatea lui. Zici ca esti in Alpi, totul trece la o alta scara, iar drumetiile fie si ele de o zi de vara, raman amintiri de neuitat.


Traseul ales:  Cabana Capra- Valea Fundul Caprei- Refugiul Fereastra Zmeilor- Fereastra Zmeilor- brana din Caldarea Fundul Caprei-Lacul Capra- Vanatoarea lui Buteanu- Lacul Capra-Cabana Capra.

A fost o drumetie usoara, cu multe pauze de masa sau de poze si ma bucur ca vremea a tinut cu noi. Nu am prins cea mai buna lumina pentru poze, dar nu a plouat si temperaturile de 10, maxim 15 grade ne-au facut sa ne simtim iar oameni ( in Bucuresti canicula nu te lasa sa respiri nici la 12 noaptea).

Cam atat despre aceasta iesire, sper sa revin la toamna in Fagaras, pentru a urca cu bicicleta pe culmea Malita pana aproape de varful Moldoveanu. E o mica restanta care intra in categoria MUST pentru orice iubitor de mtb pe munte .




























8 comentarii:

  1. Ah, ce dor imi e de Fagaras.. trebuia sa mergem weekendul asta pe Moldoveanu dar nu a fost vreme buna.. :(

    Ce voiam sa te intreb... cu ce ai facut chestia aia cu toate datele turei + harta + grafic?

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai folosesc GPS Garmin, dar daca ai un telefon destept instalezi aplicatia Strava si iti face ea toata treaba. O mare recomandare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aha! Da nu-ti trebuie semnal pentru aplicatia Strava?
      Am mai auzit de aplicatii dinastea dar singura mea grija e ca mananca mult din baterie, si mi-e sa nu raman fara fix cand am nevoie..

      Ștergere
  3. Nu ai nevoie pentru semnal GSM, din contra e bine sa opresti modul GSM si sa treci pe Fly Mode. Pe langa Strava recomand sa folosesti in paralel si Oruxmaps, o aplicatie perfecta. Cu aceasta poti sa decupezi harti online ( google terrain cred ca e cea mai buna) si sa le folosesti offline.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Serios? Foarte tare? Fly Mode, adica Airplane mode?? Ala care opreste si semnalul?

      Ștergere
    2. Bingo. Daca ai un telefon cu baterie ok, poti sa folosesti GPS-ul mai bine de 10-12 ore vara. Iarna.....3-4 ore, aici se impune un GPS Garmin dedicat. Acum folosesc la toate turele modul GPS pentru telefonul Dianei ( Oruxmaps DEFAULT) si GPS-ul de munte Garmin Etrex 20.

      Ștergere
  4. Si Diana are un amarat de Samsung, http://www.emag.ro/telefon-mobil-samsung-s6102-galaxy-y-duos-dual-sim-black-sams6102blk/pd/EQXNTBBBM/ , dar merge brici pe munte.

    RăspundețiȘtergere
  5. Bateria telefonului meu tine destul de bine, dar nu m-ar tine sa folosesc modul GPS pornit timp de 2 zile, cu ture lungi in fiecare zi...

    Oricum, mersi mult de sugestii, o sa imi instalez aplicatiile sa vad ce iese :)

    RăspundețiȘtergere