miercuri, 11 septembrie 2013

Cu bicicletele prin Cheile Dobrogei


Imi plac turele de cicloturism din Dobrogea si o sa incerc sa ajung din ce in ce mai des acasa, pe doua roti alaturi de Diana. Peisajele ne plac mult si sunt aproape de parintii mei din Constanta, iar Diana a prins curaj sa mearga cu bicicleta pe judetenele ce leaga principalele obiective turistice, dar care in mod surprizantor sunt foarte aglomerate in timpul saptamanii. Am prins camioane de exploatare, tiruri care veneau de nu stiu unde si masini cu numere Bulgaria, conduse de vitejii soselelor fara pic de atentie fata de biciclisti.
Traseul nostru a fost tare ciudat, am plecat din Kogalniceanu spre satul Targusor avand in minte un circuit interesant cu ceva obiective de vizitat si 85 de km de pedalat prin sate uitate de timp. Dar afara erau peste 35 de grade, iar pofta de a pedala pe canicula a scazut dramatic dupa primii km. Decizia a fost simpla: sa vizitam Pestera Casian ca sa ne racorim oleaca, in vechiul schit in care a stat Sfântul Ioan Casian.
Si bine am facut, stanca ne-a scapat de soarele arzator, iar zona ne-a adus aminte de calcarele frumoase din imparatie Craiului. In jurul tau sunt turnuri albe intr-un cadru unic, diferit de orice alta imagine pe care poti sa o intalnesti in Romania. 
Dar am un sfat, vizitati Dobrogea primavara sau toamna, vara mori de cald si simti ca te sufoci cand te opresti din pedalat, temperaturile pe care trebuie le suporti in Dobrogea continentala sunt de multe ori cu 5 chiar 10 grade mai ridicate ca cele intalnite pe litoralul romanesc. 
Legat de traseul pe care l-am facut acum trei saptamani, pot sa zic ca a iesit o mare "ameteala", cu 54 de km si cu 500 m diferenta de nivel. Sunt multe urcari frumoase cu panta medie de 7%, pacat ca au cel mult 110, maxim 120 de m diferenta de nivel. 

O sa revin cu bicicletele in Dobrogea in octombrie, dar o sa alegem o tura de mtb in nordul judetului Tulcea pe dealurile Niculitelului si prin Muntii Macinului. Sunt de parere ca Diana e pregatita pentru acest traseu de mtb, or sa fie 80-85 de km cu peste 1200 m diferenta de nivel. Pentru ea e mult, dar sunt convins ca o sa se descurce. 




























3 comentarii:

  1. Oho! Au mai pus o balustrada la scara de la pestera! Cand am fost eu era doar cea galbena din stanga. Probabil dadea multe emotii vizitatorilor :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai chiar ma uitam la scara, daca nu avea acea bara mai bine o lasau fara...ca era mai usor de catarat-descatarat :). Sincer tu m-ai inspirat, mi-a placut postarea de acum 2 ani daca nu gresesc

    RăspundețiȘtergere