marți, 30 aprilie 2013

De Florii cu Bianca Violeta prin Muntii Leaota
























Se apropie duminica Floriilor si pentru ca avem pentru prima data o sarbatorita in familie, decizia de a urca cu micuta Bianca Violeta pe munte, parea cea mai buna varianta de a petrece inceputul de weekend in natura. Acolo primavara pare ca a pus stapanire pe culmile inalte, iar muntele e ca o doamna acum, care isi schimba hainele de iarna cu vesminte elegante de flori.
Am ales un masiv cu orientare sudica, cu o altitudine relativ mica si care sa ne ofere un tablou frumos de primavara. Si nu ne-am inselat, in Leaota am intalnit fix ce am cautat: un munte parca uitat de lume, plin de plaiuri verzi, acoperite de covoare de flori, iar sus pe Varful Romanescu am putut admira imensitatea Iezerului, creasta Craiului care inca e acoperita de omat si maretia Bucegilor vazuti dintr-un unghi mai putin cunoscut.
Din pacate pacla care s-a format din cauza aerului fierbinte, m-a impiedicat sa fac acele poze mult dorite catre"vecinii" care ne inconjurau, dar pozele spre varful Leaota sunt bune si sunt convins ca or sa va placa.
A fost incredibil de cald in aceasta sambata pe 27 aprilie  si am simtit pentru prima data canicula de sfarsit de iulie, dar asta nu ne-a impiedicat sa ajungem pe Romanescu, primul varf de peste 1700 pe care Bianca l-a cucerit. Si i-a placut mult, nu a plans, a ras mult cand ne-am jucat cu ea si i-am facut o promisiune ca la vara o sa luam cu noi in drumetii frumoase pe toti muntii de langa Bucuresti. Planul e frumos vremea sa tina cu noi ca idei de blog sigur or sa apara.

Bianca Violeata e personajul principal. La inceput de drum era tare Happy:

Si Happy care nu avea stare, cred ca a alergat fara pauza mai bine de cinci ore. Si Happy e tare happy cand ajunge pe munte:

Greu la deal cu micuta dupa tine:

Bebel cazut la datorie:




Suntem pe Varful Romanescu din Leaota, la peste 1700 de m altitudine. Aerul e tare pentru Bianca, iar somnul pare ca vine firesc la o asemenea inaltime:

Pentru un somn mai bun, i-am pus la ureche o brandusa frumoasa:

Varful Leaota domina intreg peisajul, pare o piramada aproape impoisbil de atins din acest loc:



Am uitat sa va zic, acesta e un traseu superb pentru mtb. O sa-l "leg" cu urcarea din Stoenesti ( pe Valea Badenilor), ca sa profit de aceasta coborare perfecta pana la cabana Leaota. Ar fi 70 de km cu peste 2000 de m diferenta de nivel...eu zic ca mere cu putin antrenament :).

Coborarea de care va ziceam, pentru mtb pare excelenta:


A fost bine ( cred ca asta a vrut sa ne spuna):

Cabana Leaota zace in paragina, "cabanierul" si-a batut joc de ea si nu inteleg de ce nimeni nu e interesat sa ia masuri. Mare pacat, e foarte aproape de Bucuresti ( 110 km pana in locul in care lasi masina), iar pentru mtb si schi de tura pare un loc excelent de stat peste noapte:


Moaca de catel fericit:

Mic popas dupa un urcus serios. Nu ne grabim, ziua e lunga iar aici canicula ne-a parasit nitel:


Brandusele acorepa aceste plaiuri, miroase a primavara:









8 comentarii:

  1. Foarte fain! Felicitari, sunt sigura ca Bianca va aprecia cand va fi mare tot caratul in spate de acum. Sigur, nu-si va aminti, dar va citi aceste randuri si va vedea pozele :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Speram sa-i placa muntele cand o creste ceva mai mare, tine si de noi sa o convingem ca e frumos acolo sus

    RăspundețiȘtergere
  3. Superb traseul, superb muntele Leaota, incepe sa imi placa din ce in ce mai mult. Sa va mosteneasca Bianca pasiunile va doresc :), ca tare faine sunt.

    RăspundețiȘtergere
  4. Si noi speram, ar fi tare frumos. Cred ca eram departe de varful leaota, vara daca nu ma insel de pe varful romanescu pana pe leaota sunt 3 ore de mers ( fara marcaje, dar e un forestier clar care ajunge la 500 de m de varf). Dar zona e superba, mai putin cunoscuta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Leaota e varful ala in cazul caruia cand pleci de-acasa bagi o rugaciune, poate poate ajungi :))). Glumesc putin dar eu am trei incercari esuate cu succes de a atinge varful. Dar nu ma las.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cel mai usor ar fi cu o masina cu garda mai inalta pe valea badenilor ( comuna stoenesti), pana intr-o poiana aproape de golul alpin. De acolo ar fi 2 ore pana in varf....
    Eu am ajuns pana acum de doua ori fix de 1 decembrie ( chiar am refacut drumul lui Negru Voda de la Padina spre Tara Romaneasca) si o singura data cu plecare de la cabana Leaota la o zi.
    Dar recunosc ca m-am intors dintr-o tura de mtb ca nu vedeam la 2 m in fata :). E un munte greu de ajuns, cum sunt Moldoveanu sau.....hmmmm, nu-mi vine altul, ca toti pot fi facuti la o zi. Acum si Moldoveanu poate fi facut la o zi, ca am reusit de doua ori...dar ne-a rupt.

    RăspundețiȘtergere
  7. Sau asa...zau ca nu stiam de aceasta varianta: http://www.muntiileaota.ro/index.php/despre-locuri/item/17-dragoslavele-valea-caselor-lacul-domnitei

    RăspundețiȘtergere