marți, 1 aprilie 2014

Valea Priponului


Sa schiezi de la 2490 de m pana la 1480 de m altitudine nu pare cine stie ce realizare la sfarsitul lui martie, dar intr-un sezon in care nu a nins toata iarna, pare o performanta greu de egalat pentru noi. Adica sa gasesti zapada fix  acolo unde nu e, in Masivul Bucegi si pe vaile acestuia, in care omatul a fost la fel de rar ca un loc de parcare in centru Bucurestiului, mi se pare o mica realizare. 
Nu mai conteaza calitatea zapezii, am prins de sus pana jos tabla de ce mai proasta calitate, dar asta nu inseamna ca nu ne-a placut. Peisajele pe aceasta vale parca sunt desprinse din Alpii Austriei, iar gasca coordonate asa cum trebuie de Bogdan Vasilescu a fost pe gustul meu. Cel mai mult conteaza prietenii pe o vale, iar zapada trece de multe ori pe ultimul plan. Pe o vale te duci ca sa te bucuri de munte, sa stai la povesti si sa faci glume proaste daca e cazul. Sezonul de ski in mod oficial s-a terminat, dar cel de vai abia acum a inceput, iar ideea de a te da in mod "industrial" cu sarma la deal trebuie sa dispara.
Despre tabla nu sunt multe de spus, dar la intrarea in Cerb ( pe la 1700 de m dupa stana din Pripon) am prins un firn de manual si am legat acolo singurele viraje care ne-au lasat un zambet frumos pe fata.
O sa revin cat de curand cu o postare despre ce cred eu cand schiez o vale in Bucegi si cum a inceput totul.
E ceva special si va invit sa le descoperiti in fiecare an, incepand cu luna martie, sau aprilie. 
Eu refuz sa cred ca iarna ( care nici nu a fost anul acesta) s-a terminat si o sa continui aventura pana la inceputul lui mai. Sau cine stie...

Era sa uit de intalnirea cu cocosul de munte de pe Cerb. Noi nu am reusit sa ne apropiem prea mult de el, dar am vazut ca e mare vedete la teveu:  http://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/asa-ceva-vezi-doar-o-data-in-viata-intalnirea-neasteptata-pe-care-au-avut-o-niste-salvamontisti-din-busteni.htmlAici am dat nas in nas cu un cocos de munte. Asta da intalnire cu mama natura:

7 comentarii:

 1. O primavara frumoasa si plina de inspiratie!

  RăspundețiȘtergere
 2. Poate faci cateva recomandari pentru cei ce inca nu au ajuns la ski pe vaile din Bucegi.
  De exemplu care ar fi cele mai usoare... :d

  RăspundețiȘtergere
 3. Prima poza este GE-NI-A-LA!! :)
  Nu-mi dau seama cine v-a facut-o si de unde :P

  RăspundețiȘtergere
 4. Cele mai usoare sunt: Cerb, Morar si Pripon.
  Dar pentru fiecare vale e bine sa mergi cu cineva, chiar si pe Cerb care e vale marcata trebuie sa cunosti fetele de ski si zonele unde trebuie sa treci tot timpul pe dreapta.
  Pentru Morar ar fi mai simplu, dar si acolo e un loc in care trebuie tinut maxim stanga, intre prima si a doua caldare glaciara. Pentru Pripon e ceva mai greu cu retragerea, daca nu faci stanga cand trebuie pe brana lui Nea Radu, valea se termina cu saritori imense. Dar daca vrei sa mergi la ski pe vaile din bucegi sa ma anunti pe mail sau facebucu si te cuplez cu cineva daca nu pot sa merg. Sa ma anunti din timp si o sa ai ghid "personal" :D.
  Alba, Malinul sunt ceva mai grele..dar cu zapada firnuita sunt ok. Alba are cea mai usoara intrare si cea mai rapida retragere, multi o dau de doua ori intr-o zi.
  De asemenea mai sunt vaile de "incalzire", adica Ialomita si Gaura pe care poti sa le schiezi in prima caldare glaciara pana sa schiezi Morarul sau Cerb-ul. Pe Hornul Malaiesti si pe Valea Malaesti inca nu am schiat. Si nici pe Costila sau Bucsoiu, dar acestea sunt pentru marii schiori....

  RăspundețiȘtergere
 5. Alexandra prima poza e fascuta cu un telefon mobil si modificata putin cu instagram. Alexandru Grigorescu e autorul: https://www.facebook.com/grigorescu7?fref=ts

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da... mi-am dat seama ca e cu instagram, dar nu la efect ma refeream, ci la... tot! :) Pozitia mi se pare super. Zici ca-i din aer facuta :P

   Ștergere
 6. Sunt multe de povestit despre vaile din Bucegi, fie ele la ski de primavara sau pe nemarcate vara. E o vorba pe la noi, o viata de om ai nevoie sa ca descoperi toate cararile bucegiului. Eu cred ca mai trebuie una daca ajungi si pe masivul branean :))))

  RăspundețiȘtergere