miercuri, 20 septembrie 2017

Calatori pe litoralul bulgaresc

Au trecut ceva ani de cand mi-am propus sa ajung la castelul reginei Maria de la Balcic, dar pana acum nu s-a ivit acea ocazie.
Pe timpul verii nu mai vreau sa ajung pe litoralul nostru, sunt mici exceptii cand trebuie sa o las pe Bianca la ai mei, dar mi s-a luat de cocalarimea si de mizeria umana, adunata weekend de weekend pe autostrada soarelelui si concentrata in portii industriale pe litoralul nostru. Pot sa rezist o vara, chiar doua fara sa vad marea in plin sezon estival, astept cuminte luna septembrie si ma bucur de plaja si de nisipul  fin din Mamaia timp de noua luni.
Dar sa revenim la subiect, in weekend-ul ce tocmi a trecut,  am dat o fuga la vecinii de la sud pentru a vizita castelul de la Balcic, sa vedem vestita plaja Bolata, pentru a luat ca tot romanul masa la Dalboka si pentru a prinde apusul la Tylenovo.
Cel mai tare m-a impresionat castelul Reginei Maria, ce e acolo e fix pe gusutul nostru: un monument arhitectural frumos si care respecta specificul locului, inconjurat de o natura deosebita.
Trebuie spun de la inceput ca e plin de romani, iar pana la portile palatulu e un balci balcanic ca in satul de vacanta, dar in secunda in care ai intrat in curtea castelului, totul este perfect! Gradinile te lasa fara cuvinte (de preferat sa le prinzi la inceputul lui mai, cand totul e verde si peisajul e plin de flori de primavara), dar nici acum nu pot sa zic ca nu a fost rau. Totul e aranjat cu cap, toti bulgarii cu care interactionezi si iti vand ceva stiu foarte bine limba romana, iar zambetul lor e de nepretuit.
Da, bulgarii de la sud de Vama Veche cu care am stat de vorba stiu sa faca turism, iar noi ne-am simtit excelent!


Golful Bolata. Multi il compara cu ce ofera Grecia. Sincer...e cale lunga pana la peisajele exotice din insulele grecesti. Dar e fain si o sa revin in acest golf pentru a petrece o noapte la cort. E liniste si curat, ne-a placut. Apa e surprinzator de curata, dar nu e la fel de faina ca cea din Grecia.Vestita ferma de midii de la Dalboka. Ne-a placut mult, pot sa zic ca ne-am simtit excelent:
Ultima oprire a fost la Tylenovo. Recomand, totul e excelent aici. Nu vreau sa compar cu Grecia pentru ca nu vad rostul. E un peisaj unic si...trebuie vizitat. O sa revenim si pentru a balaceala, cand am ajuns soarele era apus, iar aerul rece ne-a gonit spre Constanta:


Duminica am petrecut-o in Mamaia, pe o plaja aproape pustie, o apa surprinzator de curata si foarte calda:
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu