duminică, 24 ianuarie 2010

Cu schiurile prin Ciucas


Am scris acu doua luni si o spun si acum: imi place mult Ciucasul! Si inca ceva: iubesc Ciucasul iarna!
Vineri il sun pe Dragos, punem totul la cale si sambata plecam, cam tarziu spre Muntele Rosu. Punem lanturile, urcam la cabana, ne echipam si pornim la drum. Toate bune si frumoase dar...a inceput vijelia. Urcam putin, ne luptam oleaca cu vantul si ne retragem, azi nu suntem greuceni dornici de experiente sadice ( afara erau -15 grade si un vant turbat ne mangia "prietenos" obrajii). O lalaim, stam la povesti, mancam, dar timpul trece si noi vrem sa facem miscare in Ciucas. Planul B: hai pe Bratocea, ca acolo e ceva padure!
Zis si facut, lasam masina in pasul Bratocea si pornim la 12 si ceva spre culmea frumoasa ce duce spre Varful Ciucas.




Prima surpriza: zapada era peste tot, copacii erau incarcati, batul de schi intra pana la fund si o mare de pernite mici si pufoase imbraca intrega natura.

Imi plac pantalonii lui Dragos, sunt rosii si il prind bine:

Iarna ca in povesti:



Dragos a fost eroul nostru, el a muncit din greu ca sa avem urme, Diana era calare pe schiurile mele de tura, iar eu... pe rachete de zapada si in clapari de tura.

Aici nu e de gluma, era tarziu, aveam mai putin de doua ore de lumnia, trebuia sa trecem doua valcele cu multa zapada iar vizibilitatea nu era foarte buna. Ajungem la concluzia ca e bine sa ne oprim, sa punem schiurile la vale si sa ne pregatim de coborare:

O crusta nasoala ne-a dat mari batai de cap ( ne-am trezit de ceva ori cu funduletul in zapada )dar chinul nu a tinut mult, in padure ne-am bucurat de pulvar, foarte mult pulvar, o minunatie:

O frantura din creasta Zaganului:


Putina balaureala cu schiurile prin padure si ajugem la masini:

A fost frumos, am simtit ca a venit iarna la munte dar trebuie sa renunt la rachetele de zapada, fara sa exagerez: sunt niste porcarii.
Am adaugat si ceva poze de la Dragos:



11 comentarii:

  1. foarte misto pozele, mai ales aia cu creasta Zaganului. cred ca si ultima are un pic de mister in ea :D sper ca data viitoare cand merg si eu sa nu mai uit camera :( tre sa te fac un pic gelos hihihi

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai tu esti verisoara mea Mihaela! Multam mult pentru cuvintele frumoase. In ultima poza injuram cat puteam rachetele de zapada, cand urci cu schiurile de tura e o joaca pentru copilasi dar rachetele sunt de rasul lumii. Eu am 83 de kile, cu schiurile Dianei in spate si alte bagaje am avut ce blestema:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai ce chestie... eu eram la cabana Muntele Rosu cand ati trecut si voi pe acolo...
    Vezi daca nu ne vorbitaram :), altadata de acum...

    RăspundețiȘtergere
  4. Stiu ca a fost o gasca imensa acolo, cel putin 40 de oameni. Sunt doi care ne-au ajutat cu fiole de algocalmin, am avut nevoie de ele. Trebuie sa le multumesc. Voi ce ati facut?

    RăspundețiȘtergere
  5. Noi am mers vineri din Cheia pe culmea Zaganu,Vf Gropsoare. Planul era sa dormim la cort si sa continuam spre Vf. Ciucas, dar sus era vant foarte puternic si nu am gasit loc de cort, astfel incat ne-am retras de la rascruce la cabana Muntele Rosu. A fost un traseu greu, vreo 10 ore si 15 km.

    Sambata, baietii cu care eram au urcat pe Vf. Ciucas, eu eram accidentata la picior :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumoasa iesire. Si noi aveam un plan asemanator: sa urcma pe schiuri pana in creasta Zaganului si sa coboram pe mai multe picioare apoi sa urcam in creasta cu schiurile de tura ( pus-scos piei). Vantul ne-a calmat rau :) si ne-a trimis pe Bratocea ( acolo e ceva padure )

    RăspundețiȘtergere
  7. frumoasa tura, si frumos povestita........m-ai derutat cu rachetele astea de zapada, ...eu tocmai ma gandeam serios sa achizitionez o pereche.ce ma sfatuiesti?sa investesc in piei de foca, sau in rachete ? asta tinand cont ca nu am clapari de tura, doar schiuri cu legaturi de tura.....

    RăspundețiȘtergere
  8. Salut! Eu as opta pentru piei de foca, am luat de pe Sport Conrad aceste piei: Black Diamond STS 95-68-90mm: http://www.sport-conrad.com/index.asp?disp=artikel&art_nr=79406206 (170). Schiul meu de tura are 76 la mijloc (as fi vrut mai mult dar acu nu sunt bani pentru o asemenea investitie) si am prins aceasta oferta pe Sport Conrad, pentru schiurile late preturile sar mult: http://www.sport-conrad.com/index.asp?disp=artikel&art_nr=79406203 . La Himalaya au rachete de zapada foarte bune la 4 milioane si ceva ( eu am unele ieftine, care intra mult in zapada afanata) dar schiul de tura are ceva in plus: placerea de a aluneca la deal. Se poate urca cu schiurile de tura si cu un clapar race, bine...eu nu as face asa ceva dar in clapari nu ar fi obligatorie investitia. Si am citit pe nu stiu ce blog aceste cuvinte: "schiul de tura este un fel de prelungire logica a mersului pe zapada" :). Un argument pro rachete: maestrul Trandafir am inteles ca urca la Balea in creasta principala doar cu rachete de zapada.

    RăspundețiȘtergere
  9. Super faina plimbarea voastra in Ciucas. Mi se pare ca Ciucas e un munte destul de rar frecventat de schiori, cu toate ca e foarte accesibil si ofera multe posibilitati, plus ca mereu are zapada mai multa decat pe Valea Prahovei. Dar poate ca e mai bine ca e asa, daca am fi sa gandim egoist...

    Trandafir urca pe rachete pentru ca nu foloseste schiuri de tura :)

    RăspundețiȘtergere
  10. pff am citit fara sa respir povestea asta in pulvar. cu gandul la zapada normal...cu totul cam cat timp a durat alunecarea la vale? ca timp?:)

    RăspundețiȘtergere