joi, 8 iulie 2010

Doua zile in Trascau


Anul acesta planurile de a petrece concediul de vara in Dolomiti ( pentru a incerca traseele de via ferrata) au picat. Sunt mai multe motive: unele financiare, altele tin de lipsa timpului si sincronizarea proasta a concediilor, dar nu disperam. Anul trecut am stat in tara, am ajuns in Retezat si in Parang si ne-am simtit excelent. Am vizitat Tara Hategului am stat la cort la Lacul Bucura, am ajuns pe Parangul Mare, Peleaga, Papusa si am vazut o alta fata a vaii Jiului. Una care ne-a impresionat.
Un concediu de zece zile ar fi perfect, cu nopti dormite la cort la care se adauga doua zile de cazare la o pensiune ca mai trebuie si dus. Stau de vorba cu Diana si apar si propunerile pentru acest concediu, primele variante fiind Apusenii si muntii Bucovinei.
Dar vestile proaste curg si aflu ca o sa am doar patru zile de hoinarit prin munti. Minunat, totul o sa fie pe fuga. Hai in Apuseni!
In Trascau mi-au placut mult Piatra Secuiului si satul Rimetea. Am vrut sa o duc acolo si pe Diana, sa vada Muntii Trascaului si Cheile Aiudului din Piatra Secuiului si sa admire satul Rimetea cuprins de "flacarile" apusului.
Pornim la drum fara sa acceleram, oboseala si drumul lung de 450 de km parca ne-au turnat plumb in picioare.


Traseul tine o ora si e foarte frumos. Ai senzatia ca esti pe Valea Alba iar sus aproape de varf, te poti bucura de creasta Craiului in miniatura.


Anul trecut am vazut pentru prima data aceasta tiganie. S-au pus doua borne de beton cu steagul Ungariei. Romanii vin si vopsesc bornele in tricolor, ungurii sunt caposi si trag si ei o vopsea cu steagul lor. Acum au ramas culorile secuimii. In Dobrogea ar trebui sa avem zeci de steaguri si stegulete peste tot daca ar exista mandrii locale. La noi nu e asa, doar aici in Ardeal am dat de ambitii unguresti de doi bani:

Satul Rimetea:


Prindem un apus de poveste:

Punem cortul la marginea satului si ne pregatim de somn:

A doua zi plecam devreme spre Manastirea Rametului. Constatam ca exista si drumuri bune in Ardeal, cu un asfalt de nota zece intre Teius si manastirea Ramet ( in prima zi am rupt masina pe forestierul ce leaga Aiud de Rimetea) .
Manastirea Ramet:



Nu zabovim mult si plecam spre cheile Rametului:


Despre acest traseu ce pot sa spun, o las pe Diana sa va povesteasca tot cu acest zambet:


Aici ne-am oprit, apa parea prea adanca si nu aveam pofta de balaceala in paraul rece ca gheata:

Trec apa cu Diana in spinare si ne indreptam spre Brana Caprelor:



Brana e fantastica, cu saritori foarte frumoase si zone unde stai suspendat la peste o suta de m deasupra cheilor. Sunt multe lanturi care sunt de mare ajutor dar trebuie atentie. Noi am ramas impresionati, am descoperit aceeasi atmosfera din Crai:




Brana se termina intr-un sat parasit. Aici timpul s-a oprit, oamenii au plecat si natura a pus stapanire pe aceste meleaguri. Suntem in Tara Motilor, o lume desprinsa din povesti nemuritoare cu eroi si legende vii.
Satul Cheia:

Biserica care s-a stins, doar o coroana de flori a dat putina culoare lacasului sfant:




Ne intoarcem pe aceeasi brana, mai fac o balacea scurta cu Diana in carca si ajungem la masina .
Drumul e plin de surprize. Am vrut sa vedem Piatra Cetii si Cheile Intregalde dar timpul nu a tinut cu noi. Ne uitam pe harta si dam de acest drum judetean de unde putem sa vedem si cheile si Piatra Cetii:
Galda de Jos-satul Intregalde-Mogos-Bucium-Abrud care ne scoate la Campeni. Perfect, pe acolo o luam. Ce a urmat e de poveste, un drum care incepe cu un asfalt excelent, continua prin satul Intregalde ( acolo am vazut si cheile cu acelasi nume) cu un pietris bunicel si se transforma intr-un forestier de tractor in satul Mogos. Omor Sandelul, il urc pana in satul Bucium fara sa ating garda ( traiasca Dacia ca face masini pentru cele mai proaste drumuri). Aici ne oprim, nu avem de ce sa continuam. E prea frumos, iesim din masina si Descoperim Apusenii. Descoperim Tara Motilor si comorile ei. Totul a ramas neschimbat, de pe vremea imparatilor austrieci: oamenii, locurile si traiul lor simplu. Suntem norocosi ca am avut parte de o asemenea experienta si promit ca o sa revin...cu bicicleta.


Ajungem in Campeni si continuam pe drumul ce duce la Arieseni. Parasim taramul de leganda al motilor si ne indreptam spre o alta lume din Apuseni. La noapte o sa urcam la Padis.

15 comentarii:

  1. Faine locuri. Vreau de mult sa ajung prin Apuseni dar sunt asa departe ca e greu de ajuns intr-un weekend.

    RăspundețiȘtergere
  2. In Trascau se poate ajunge la un weekend. Plecat vineri seara de la munca pe A1 si se ajunge in Alba Iulia in mai putin de 5 ore. De acolo inca maxim o ora pana la orice destinatie unde poti sa pui cortul. O sa fie un weekend lung si obositor dar merita :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ati mai corectat. E bine. Mai schimbati Rametea in Rimetea (nu exista nicio localitate cu numele Rametea in Romania, domnule Dumitrel Marius!). Si poate precizati, pentru ca tot ati aflat, ca satul parasit din amonte de Cheile Rametului se cheama Cheia.
    Nu-mi mai trec numele, ca tot nu raspundeti.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cand gresesc e normal sa corectez. Apreciez comentariile constructive si recunosc ca mai am multe de vazut in zona muntiilor Trascau. Multumesc pentru ajutor si calatorii frumoase

    RăspundețiȘtergere
  5. Mai bine va duceati in Dolomiti...

    RăspundețiȘtergere
  6. Asta ar fi fost si optiunea noastra. Avem munti draguti dar ai lor sunt superbi. Poate la anu, din pacate criza bate prin buzunarele mele

    RăspundețiȘtergere
  7. salut

    poti sa zici exact pe unde ai mers in cele doua zile?

    traseele sunt marcate?

    multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  8. Geniale zonele astea! La vara o sa ajungem si noi din nou in Apuseni si vrem sa facem exact traseele astea. Spune-mi te rog... pe unde ati ajuns la Cabana Padis? Prin Pietroasa? Cum e drumul? Ca am inteles ca e astfaltat pana la un punct dar dupa aia nu stiu cum e...
    Mersi!

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna Alexandra!
    Acum am ajuns in tara, am fost putin plecat. Am urcat pe un drum rupt in doua din Pietroasa pana in zona Padis. Un forestier plin de praf si de camioane. Se lucra la amenajarea drumului Pietroasa- Padis-nu stiu care zona din Jutetul Cluj, se vrea un drum de interes national ca Transfagarasanul sau Transalpina... 22 de km care au pus la grea incercare limitele Sandelului.In zona Padis cam tiganie, un fel de Valea Cerbului ( zona Gura Diham) dar oleaca mai civilizat.

    RăspundețiȘtergere
  10. Hey! Am banuit eu ca esti plecat, de fapt vazusem pe fb dar nu stiam cand te intorci :)

    Mersi de info, sincer nu stiu pe unde sa incerc sa ajung la vara la Padis...

    Ma debusoleaza rau starea drumului dar mai ales ca zici ca e tiganie.. dar imi doresc f mult sa vad cetatile ponorului, cheile galbenei etc... O sa incerc sa stau la cabana cetatile ponorului...

    RăspundețiȘtergere
  11. Salut!

    Felicitari ptr blog, l-am descoperit acum cateva zile.
    Am fost in Rimetea asta vara si drumul Aiud - Rimetea era impecabil (sper ca mai e:P). Piatra secuiului e vopsita tot in rosu-alb-verde, traiasca prietenia romano-maghiara. Am vrut sa facem si Cheile Rametului, dar tot din cauza timpului n-am mai apucat...Numai bine, Alex.

    RăspundețiȘtergere
  12. Zona e superba, noi am avut putin timp si nu am inteles mare lucru. In Apuseni speram sa facem un concediu mai lung, dar asta intr-un viitor indepartat. Acum avem alte planuri, asteptam un bebel :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Pai felicitari atunci si obisnuiti-l de mic cu plimbarile. Pe mine taica-miu a inceput sa ma ia de la 3 ani si am ramas cu microbul:). Numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  14. Frumos blogul, cu multe calatorii.
    Am fost si eu in vara pe Piatra Secuiului si acum pietrele erau vopsite in rosu-galben-albastru :D http://www.dragosciobanu.ro/2012/09/tur-de-apuseni-ziua-2-rimetea-si-piatra.html

    RăspundețiȘtergere
  15. Sunt zone frumoase care merita vazute, multumim pentru articol.

    RăspundețiȘtergere