duminică, 6 martie 2016

Ski de tura in Fagaras

Au trecut cinci ani de cand am schiat ultima data la Balea si tot nu pot sa uit acea zapada dificila, ca sa nu zic infecta, pe care am prins-o de fiecare data cand m-am dat cu doagele acolo. Am avut de la zapada grea de rupt ligamentele si tibia, pana la crusta de doua degete, care nu te lasa dai niciun viraj.

La Balea am ajuns in fiecare an pentru drumetii sau pentru ture de bicicleta pe Transfagarasan, dar la ski de tura am tot amanat iesirea din diverse motive. Dupa o asemenea pauza clar se impunea o iesire pe schiuri, dar problema mea ca pot sa merg la o singura zi, iar distanta pe nord e prea mare. Pe sud ar fi 3 ore si 10 minute de conuds, decent as zice dar implica si o urcare pana la tunelul de la Cota 2000.
Si ca sa fiu motivat sa ajung anul acesta, m-am inscris la categoria ski de tura organizat de Adi Valean. Dar planul de acasa de a pleca la 8 dimineata de la cabana Capra nu s-a potrivit cu realitatea din teren. In primul rand ne-am miscat foarte greu din cauza micilor traversee inghetate, iar lipsa coltarilor ne-a cam dat mult de furca. Si mai e ceva, cand e o asemenea vreme afara, te grabeste cineva?

Sfat!!!! Cand mergeti pe munte la ski de tura, pe orice teren indiferent de dificultatea traseului, luati coltarii si pioletii. Fara ei se poate termina urat, chiar tare urat, iar orice greseala se plateste scump. Noi am avut noroc cu pantele "prietenoase" si cu orientarea sudica care a inmuiat putin fetele cu zapada inghetata, dar chiar si asa nu am scuza ca am lasat acasa coltarii. Pioletul ajuta, dar coltarii sunt mult mai importanti si fac diferenta.

Legat de ski, totul a mers asa cum trebuie: la concurs am intarziat mai bine de o ora, adica am fost descalificat, dar asta nu m-a impiedicat sa dau doua coborari in Valea Doamnei pana la lac, pe un mini pulvar de 15 cm. Urcarea a mers cam greu de fiecare data din cauza zapezii care ramanea lipita pe foci, dar asta nu m-a oprit sa mai dau o tura. Si aici trebuie pun lucrurile la punct si  sa car cu mine acea ceara speciala, ca sa nu mai adun inca 5 kg de omat pe ski.

Iar coborarea pe sud a fost cireasa de pe tort, pe un firn excelent am ajuns pana la masina. Le multumesc si baitilor pentru compania minunata pe care am avut-o, am fost tot timpul pe aceeasi frecventa si am dat viraje frumoase impreuna, pe un omat perfect.
Au iesit 1500 de m la deal/vale, intr-o zi reusita de inceput de primavara. Posibil sa fie tura sezonului, eu sper sa nu si sa mai prind iesiri cel putin la fel de frumoase ca aceasta. Zapada e marea problema, pentru ca lipseste cu desavarsire.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu