marți, 17 septembrie 2013

Saua Strunga


Bucegii au farmecul lor si daca ajungi pe carari mai putin umblate, departe de nebunia ce a pus stapanire pe zona Babele-Cruce, o sa descoperi pentru prima data frumusetea acestui munte
Ne-am oprit la Padina dupa un lung drum ce trece prin pasul Dichiu si care strabate zone pline de gropi si santuri ( din Saua Dichiu pana aproape de Lacul Bolboci drumul e foarte prost, nu stiu daca am reusit sa trec de a doua viteza). Spre bucuria amortizoarelor portiunea finala ce porneste de la Lacul Bolboci are un asfalt nou, ce pare ca o sa tina ceva vreme, dar extrem de ingust. 
Nu stiu cine a fost marele inginer constructor care a ales forestierul din dreapta Lacului Bolboci pentru a fi asfaltat, dar a lasat in urma lui un drum foarte ingust, incredibil de "serpuit" si care te urca si te coboara fara niciun rost pana aproape de 1700 de m. Forestierul clasic ce merge prin Cheile Tatarului e de doua ori mai lat si mai bine gandit, nu stiu de ce nu l-au ales, dar cine stie ce interese au fost sa puna un asfalt aiurea. 
Treaseul nostru a plecat de la Cabana Padina si a trecut prin Saua Strunga pana aproape de Poiana Gutanu. Dupa o pauza de aproape o ora, ne-am intors iar in Saua Strunga ca sa urcam pe Varfurile Strungulita si Tataru. A fost o drumetie simpla, dar plina de peisaje deosebite.

Mi-am dorit mult sa ajung in aceste locuri pe timp de vara si bine am facut, iarna la ski de tura mi s-a parut un mic paradis pentru practicarea acestui sport, dar vara zona iti ofera o alta lume "scaldata" intr-o liniste superba. E un "colt de Bucegi" inca salbatic si asa trebuie sa ramana, sper ca drumul "Transcarpatica" ce trebuie sa faca legatura intre Padina/Pestera si Meciu de Sus sa ramana in stadiul de proiect abandonat intr-un sertar prafuit. Nu avem nevoie de drumuri de mare altitudine, e super suficient ce avem acum in Bucegi, Fagaras sau Parang si cred ca autoritatile ar face bine sa termine tronsonul de autostrada Comarnic-Busteni. De manele si gratare nu vreau sa aud in Saua Strunga, ar fi mare pacat sa pierdem si acest "colt de natura" pentru un turism de doi bani, scaldat intr-un miros gretos de mici lasati sa zaca pe gratar, gandit pentru burtosi care nu se pot indeparta la zece metri de masina. Si daca o fac au in minte un singur gand: sa ridice berea din masina si sa intoarca micul de mare altitudine.

Am scris cu multa ura, dar asta simt cant vad o petarda de stire ce anunta un nou drum spre nori. E o tampenie si nu putem sa distrugem zone intregi de munte ca sa faca burtosii gratare. 
E un turism ieftin, de DOI BANI pentru oameni care nu au fost niciodata pe munte! 

Vreau ca Bianca sa mearga peste 20-30 de ani in Bucegi si sa gaseasca cam ce am vazut si noi acum zece ani, cand inca eram studenti, fara bani, dar cu ganduri frumoase pierdute in Bucegi, muntii nostrii de suflet. Vrem o natura cat mai putin afectata de investitii proaste, fara drumuri aflate la mare altitudine, defrisari fara mila, lacuri de cianura cu baraje de 180 m si fara gratare la peste 2000 de m. 

Drumetia noastra a fost una usoara, plina de pauze si cu un peisaj aproape perfect. Sa fie clar: cand mergem pe munte cu Bianca nu ne arde de nu stiu ce timpi minune, facem pauze la discretie si orice timp pe care il gasim pe indicatoare il depasim lejer cu o ora....sau chiar mai multe :). Redescoperim turele de la inceput, cand caram un rucsac de 15-20 de kg ( fara niciun motiv, pur si simplu indesam tot ce gaseam in casa acolo) si ne bucuram cand ajungeam la cabana dupa 3-4 ore de mers. Eram rupti, morti de foame si abia mai puteam sa facem doi pasi, dar eram fericiti ca eram pe munte.






















14 comentarii:

  1. Observ in ultimele tale postari o aversiune fata de drumurile alpine din Romania. Dar tot tu spui ca te-ai folosit de ele ca sa iti scoti familia la munte. Cand ai copil mic (este si cazul meu) nu iti mai permiti sa faci ture lungi, ci preferi sa te apropii cat mai mult de munte ca sa te bucuri de el. De ce nu ai urcat cu cabina de la Sinaia pana la Cota 2000 si de acolo sa faci tura Padina - Saua Strunga - Gutanu? Fiindca e destul de solicitant si riscant (mai ales pentru un copil mic).
    Iar legat de mici, gratare, bere acest lucru se poate reglementa foarte simplu (daca se vrea):
    - drum cu taxa, locuri de parcare, cosuri de gunoi, personal care sa patruleze si sa amendeze pe cei care nu respecta legile.
    Ai fost pe dincolo si ai vazut ca Alpii sunt plini de sosele alpine (in Austria toate sunt cu taxa). Da, o sa-mi spui ca acolo lumea e civilizata, fiindca stiu de frica legii si au fost indoctrinati inca de mici.
    Asa ca, te rog las-o mai moale cu critica acesta inversunata fata de constructia de drumuri alpina, atata timp cat te folosesti si tu de ele.
    Pun pariu ca pe traseul pe care ai mers ai gasit destule gunoaie, lasate in urma nu de manelari burtosi ,ci de "oameni de munte" care vad in a merge pe munte, doar o ocazie de a cara niste alcool cu ei si a se imbata bine la destinatie.
    Gropile de gunoi din Fagaras nu au fost facute de manelari burtosi ci de oameni care "iubesc muntele".

    RăspundețiȘtergere
  2. Drumul ce va unii Moieciu de sus cu Moroeni se va numi Transcarpatica.
    Transbucegiul urca din Sinaia pana aproape de cabana Piatra Arsa, nu coboara inspre Lacul Bolboci.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Lucian Cazac
    Sper sincer sa glumesti. Dupa cum bine vezi in poze si Marius are un copil mic si tot nu vrea drumuri noi. Asta nu inseamna ca nu te folosesti de cele care exista deja. Un drum in zona aia este practic o bataie de joc asupra muntelui.
    Eu unul nu vreau sa plec de la o cabana pe un traseu turistic si sa ies in 30 de minute la asfalt si o parcare cu 50 de masini cu lume care nu se da jos decat sa faca poze. Asta nu mai e munte. Or fi Alpii plini de drumuri dar din pacate sau din fericire, Carpatii nu sunt Alpii si fiecare drum la noi iti afecteaza inzecit peisajul montan care si asa e din ce in ce mai putin salbatic.
    Hai sa lasam pretentiile la drumuri absurde si fara rost care nu aduc absolut nici un folos si sa ne concentram spre autostrazi care sunt inexistente. Prefer sa fac un ocol de max 1h pana in Moeciu decat sa se distruga iremediabil muntele de dragul unei scurtaturi.
    Alex

    RăspundețiȘtergere
  4. @Lucian sunt de acord ca o taxa de acces ar rezolva multe probleme. Dar daca ai vedea cu ochii tai ce mare de manelsti-grataragii au fost la Pestera in august, zau ca ti s-ar intoarce stomacul pe dos. Turistii din Alpi nu pot fi comparati cu cei din Romania si nu au ProTV si stirile lor cu viata intensa de pe Valea Cerbului.
    De asemenea sunt de acord cu tot ce a scris Alex, avem nevoie acum de autostrazi nu de drumuri spre cer.
    @Anonim o sa corectez si postarea, drumul ce o sa lege Moroeni de Moeciu se numeste Transcarpatica. Si sper sa ramana cu numele....atat, fara niciun petic de asfalt

    RăspundețiȘtergere
  5. In Austria parca 25 de euro e taxa...sau 30 de euro taxa de parcare in Dolomiti.

    RăspundețiȘtergere
  6. Acum mi-am adus aminte de mizeria din Fagaras si de gropile pe care le-ai pomenit, cred ca acolo e o problema serioasa cu multi asa-zisio turisti. Educatia lor lasa mult de dorit, totul pleaca de la cei 7 ani de acasa ...care lipsesc.

    RăspundețiȘtergere
  7. micuta deja va ajuta la orientarea cu gps-ul? :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Dupa cum spuneam, daca autoritatile ar lua masuri, aceste zone nu ar avea asa mult de suferit din cauza pseudo-turistilor. Si eu sunt in asentimentul vostru, evit pe cat posibil zonele aglomerate, pline de gratarnici.
    Bineinteles ca aceste drumuri montane sunt facute cu niste interese ale unora sus-pusi, si nu e neaparata nevoie de ele. Dar drumurile clasice care faciliteaza accesul intr-o zona turistica ar trebui asfaltate (eventual transformate in drumuri cu taxa, mai ales daca sunt in parcuri nationale). E de toata jena sa faci 12 km intr-o ora pana la Plaiul Foii, sau sa iti ia o zi intreaga sa ajungi pana la Pestera.
    Si repet, educatia se face si prin aplicarea de amenzi.

    RăspundețiȘtergere
  9. @ Lucian
    Cred ca vorbim aceeasi limba :).
    @Alina
    Micuta e cea care ne arata drumul cel bun :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Acum, in 2014 s-a introdus si mareta taxa, ba chiar se doreste sa se construiasca o biserica care sa tina companie babelor, intr-o zona considerata rezervatie naturala. Deci din ce in ce mai "bine", se duce dracului tot ce inseamna mai sfant si mai frumos in tara asta. Ziceai ce va Luciane de amenzi, sa fim seriosi...sunt curios cum amendezi tu BOR-ul !

    RăspundețiȘtergere
  11. Bravo! Grozavă tură! Sun absolut de acord cu tot ce ai spus..Pe Ceahlău,dai mereu de tot felul de creaturi...care nu au nimic in comun cu muntele.La Izvorul Muntelui,la fel...cocalari,manele,gratare...ti se face greata.

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna ziua! Imi puteti spune, va rog, cat se face de la cabana Padina pana in Saua Strunga? Va multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna ziua, in jur de o ora, maxim o ora si 15 minute. E o drumetie usoara si frumoasa.

    RăspundețiȘtergere