luni, 22 august 2011

Iezer Papusa - pe doua roti


Cum pot sa descriu un traseu de bici care ne-a chinuit, ne-a deshidratat si a scos untul din noi pana am ajuns la Crucea Ateneului? Dar care ne-a facut sa tipam de fericire si sa avem o coborare incredibila pana jos la limita padurii, aproape de stana de pe Culmea Vacarea, avand in stanga"imparatia Craiului" si la picioarele noastre Muntenia, care ne astepta imbracata in "aerul fierbinte" al verii.
Cred ca stiu: BESTIAL, a fost frumos, poate cea mai frumoasa tura de cand stau pe sa.
In aceasta perioada fugim de Valea Prahovei si ne indreptam spre tinutul Muscelului, o zona de care m-am indragostit si pe care o revad an de an, la schi de tura sau la ture frumoase pe bicicleta.
De ce revin in aceste locuri? Nu stiu, poate aceste postari or sa va convinga:
Mai multe poze gasiti pe contul meu de PICASA
Gasca: cam mare, zece voinici, baieti si fete porniti spre culmi inalte, cu planuri mari de a ajunge sus la Crucea Ateneului si fugariti bine de canicula ce a pus stapanire pe Bucuresti.
Traseul ales: Barajul Targusor-drumul principal care urca spre Culmea Portareasa-Varful Iezerul Mic-Crucea Atenului-Culmea Vacarea-Stana de pe Culmea Vacarea-Cabana Voinea. Peste 1700 de m diferenta de nivel si o altitudine maxima de peste 2400 de m.
Cam mult pentru o zi si pentru experienta noastra, am ajuns la masini deshidratati, rupti de oboseala si prajiti bine de soare.
Cum a fost?
A fost superb.
Traseul l-am gasit pe blogul lui Horatiu Campian, e foarte bine descris, iar pozele( plus harta pusa pe bikemap) au fost de mare ajutor: http://hcampian.blogspot.com/2010/07/obligatoriu-in-palmares-mtb-pe-iezer.html .
Am plecat cu alai mare spre Varful Iezerul Mic, am ramas sase ( restul s-au intors pe unde au urcat), iar efortul ne-a fost rasplatiti cu peisaje incredibile: Creasta Fagarasului de la Rudarita pana la cei trei "magnifici": Lespezi, Caltun si Negoiu. Vistea si Moldoveanu erau la doi pasi de noi, parca puteam sa punem mana pe cele doua varfuri, iar Craiul ne-a cucerit cu a sa creasta alba, aproape desprinsa dintr-o poveste cu palate albe, pline de comori.
Urcarea spre Iezerul Mic, e cel mai inalt varf din dreapta:
Popas la Crucea Ateneului. Jos se vede Lacul Iezer, frumoase zone:
Creasta principala, Varful Iezerul Mare si Varful Rosu:
Varful Papusa si Piatra Craiului:
Lacul Iezer:
Danutz si Mihai. In spate se vede creasta Fagarasului:
Am avut noroc la stana de pe Culmea Vacarea. Am avut mancare de caine si asta i-a calmat pe frumosii ciobanesti ( 12 la numar), care nu aveau chef sa socializeze.
Coborarea prin padure a fost cam tehnica pentru noi, dar usor si fara sa ne grabim am ajuns aproape de cabana Voinea. Pentru Mihai si Danutz coborarea nu a fost o provocare, ei au biciclete full suspension cu furci de peste 140 mm si abordarea lor a fost foarte directa:

Ramanem cu amintiri frumoase si cu o promisiune ca o sa ne intoarcem in Iezer. Iarna e cel mai frumos munte pentru schi de tura, o sa revenim pe foci si cu planuri mari de a parcurge toata creasta pe schiuri.

Cateva poze facute de Altan:


15 comentarii:

  1. Felicitari, nu stiu de ce m-am oprit la aceasta fotografie, desi toate mi-au placut aproape la fel de mult :) Dupa asemenea fotografii, n-ai cum sa nu iubesti muntele, chiar daca n-ai fi urcat niciodata :) Minunat blogul :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Super tare! Cu a 2-a poza ai castigat la un concurs pe freerider?

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, m-ai prins. Frumoasa zona, sigur o sa-ti placa daca o sa ajungi in Iezer cu bicicleta

    RăspundețiȘtergere
  4. Acum vazut ca esti din Cavnic. Acolo e un paradis pentru bicicleta, te invidiez

    RăspundețiȘtergere
  5. Am dat din inatmplare peste blogul tau, vizualizand "Poza Zilei" de pe FreeRider. Ce pot sa spun ..., foarte frumoasa tura ati facut! Ma bucur pt. voi si imi pare rau de cei 4 care nu au reusit sa urce. Stiu si eu ce greu e la urcare si la fel stiu si ce satisfactie este pe coborare.
    Va doresc la cat mai multe ture de genul!

    RăspundețiȘtergere
  6. superb!!!
    sante-ti minunati si ma bucur ca aveti aceasta pasiune adica: drumetiile si calatoria
    continuati asa...
    un salut din Italia si un an plin de tot ce va doriti

    RăspundețiȘtergere
  7. Pe unde ati urcat in creasta? Nu de alta, dar la vara ma bate un gand de ceva similar. Apropo, ai idee daca merge pe bicla sa cobori din creasta in Plaiul Foii? (drumul de picior dureaza undeva la 10 ore din cate stiu). Fantastice pozele! Mersi frumos. Alex

    RăspundețiȘtergere
  8. Salut! Noi am urcat pe culmea preoteasa, traseul e foarte lung si il recomand ca tura de mtb. Pe picioare ar fi o zi intreaga pana la refugiul Iezer.
    Noi am facut 10 ore si ceva, am avut bagaj mic:
    http://dumitrelmarius.blogspot.com/2010/06/creasta-iezer-papusa.html
    Sper sa ajute aceasta postare, am pus si ceva detalii despre traseu

    RăspundețiȘtergere
  9. locuiesc in zona si imi place foarte mult parcul national

    RăspundețiȘtergere
  10. Este foarte frumos parcul,dar de ce nu s-a intins si mai jos,la poalele muntilor?

    RăspundețiȘtergere
  11. salut,

    interesant traseul,

    nu am inteles exact pe unde ati facut coborarea prin padure ?

    eu am facut iezerul mare dar la picior pe firul iezerului si am urcat 5 ore si coborat 5, dar nu mi-am dat seama pe s-ar putea cobora pe bike ...


    :)
    Cata

    RăspundețiȘtergere
  12. Salut!
    Am coborat pe plaiul Vacarea, e un forestier bun care incepe la crucea ateneului si se termina langa stana din Vacarea. Mai jos de stana e un drum de exploatare, ceva mai greu de coborat pe bicicleta, dar cu putina atentie se poate

    RăspundețiȘtergere
  13. Am ajuns si noi de curand cu bicicletele pana la lacul Iezer: urcare pe Portareasa si coborare tot pe acolo. Urcarea pe aceasta varianta ni s-a parut epuizanta, in schimb coborarea face toti banii. Cateva filmulete de pe traseu:

    https://www.youtube.com/watch?v=bQosemk6ipY
    https://www.youtube.com/watch?v=7sZE3Ketywg
    https://www.youtube.com/watch?v=EePqkf-gkcI

    RăspundețiȘtergere