vineri, 4 mai 2012

1 mai muncitoresc eu pe schiuri il traiesc



A devenit o traditie ca 1 mai muncitoresc sa-l petrec cu prietenii pe munte si cu doagele in picioare . Cred ca am scris de mai multe ori ca sunt din Constanta, marea o vad de foarte multe ori in toate anotimpurile, dar de 1 mai cand e nebunie totala pe litoralul romanesc vreau sa plec departe, la munte, acolo unde pot sa gasesc linistea de care am nevoie. Locatiile sunt cam aceleasi, in Bucegi  pe Valea Alba sau in Fagaras, in caldarea Balii si o ultima retragere pe Valea Doamnei.
Anul acesta nu am vrut sa fortez nota, Diana e insarcinata in luna a 7-a si am ales fara sa stau pe ganduri Bucegii. E un loc superb, pe Valea Alba  am vazut pentru prima data schiori pe un culoar de abrupt, a fost intaiul traseu nemarcat pe care l-am facut in anul doi de facultate cu Adrian Caziuc si e locul unde am simtit pentru prima data frica pe munte, la saritoarea cea mare.

Gasca: Fox, Adrian, Alex, Mateo, Happy si cu acordul dumneavoastra Marius.

Ziua a inceput minunat, am stat o ora jumatate la cabina pentru ca angajatii cabinei nu aveau niciun interes sa ne urce pe munte ( cred ca spiritul de 1 mai i-a tinut in priza pana noaptea tarziu). Varianta pe care o alegeau temerarii care au schiat pentru prima data vaile din Bucegi si anume urcarea directa pe Alba cu doagele in spinare era exclusa.

Mateo are emotii, e pentru prima data cu schiurile pe o vale de abrupt. E tacut, urca ultimul si se lasa prada gandurilor.


Ajungem repede in dreptul crucii Caraiman, gasim intrarea clasica si ramanem surprinsi de lipsa zapezii. Baietii glumesc, se uita in jos si incep sa faca haz de necaz. Greu de crezut dar in trei zile s-a topit toata zapada din buza vaii, soarele si-a facut de cap si ne-a stricat oleaca planurile.

Si acum prezentarea baietilor:

Mateo, ma bucur ca a avut ocazia sa coborare pentru prima data cu doagele pe o vale de abrupt. Si ce vale!!!

Alex s-a descurcat Excelent , a schiat cu o singura viteza, ultima daca nu ma insel :). Cred ca a facut carving de multe ori intr-un canion foarte ingust:

Adrian schiaza de patru ani si o face asa cum trebuie pe orice culoar. A fost foarte increzator, felicitari!
Fox, el e meseriasul. Nu are nevoie de nicio prezentare, stie cel mai bine cu ce se mananca acest sport:

Happy, ea e vedeta. Cred ca o stiti foarte bine acum:

Mariusica:


Valea se prezinta ciudat anul acesta. Are mai multa zapada ca in anii trecuti, dar la intrare omatul lipseste si suntem nevoiti sa caram doagele in spinare mai bine de 200 de m. In canionul de sus legam foarte greu virajele, singurul care se descurca cat de cat e mister Fox. Dar asta nu ne impiedica sa abordam cu incredere panta cea mare si trebuie sa-l felicit pe Mateo pentru curajul de care a dat dovada. E prima lui vale de abrupt si alegerea facuta nu e una usoara: Valea Alba care din cate se stie e una foarte "serioasa".

Ceva viraje scurte si putin chinuite la intrare:


Fox apasa pe acceleratie, nu sta pe ganduri si pune la treaba doagele:

Salut Mateo:



Saritoarea mare a mers ok. Un mic derapaj urmat de trei cristiane scurte si ajungem cu bine in prima zona ceva mai lata din Valea Alba. De aici putem sa alunecam elegant, fara sa fortam virajele.

Adrian are tupeu:


Happy trece usor de saritoarea cea mare:

Saritoarea Carnului  pare complet acoperita si e foarte lata. Dar trebuie atentie aici, sunt multe crevase adanci si nu avem voie sa gresim. Ceva derapaj urmate de trei cristiane chinuite si trecem cu bine de ultima zona expusa.

Valea e din ce in ce mai lata si omatul e perfect. Avem un firn de manual, sa inceapa distractia:



Peisajul e COLOSAL, am prins o zi PERFECTA:



Finish:

Ajungem la Caminul Alpin, recuperam bagajul, ne cinstim asa cum se cuvine cu o masa bogata la Casa Magica si pornim intr-o drumetie usoara cu Diana, pana la Cascada Urlatoarea.
In padure scapam de caldura, dar "descoperim" cunoscutii cocalari care bantuie in fiecare weekend acest traseu. E plin de adidasi aurii, pantofi roz purtati de baieti cu cercel in ureche si care striga ( sau ragaie) ca niste urangutani. Asta e fauna noastra care zace prin Bucuresti, nu avem ce face.

Ursoaica cu puiut:

Cascada Urlatoarea e mica, chiar anemica daca o compar cu ce am vazut pe Valea lui Stan din Fagaras, dar are ceva special, are acea vegetatie foarte exotica pe care o intalnesti mai rar la noi. Toata zona arata bine daca nu sunt cocalarii pe care i-am mentionat mai sus, pacat ca multi turisti romani se comporta ca niste cimpanzei.


Si filmul facut de Fox:

3 comentarii:

  1. Superb! Cea mai frumoasa povestire de 1 mai. Si ce vreme faina! Cred ca o pun la capitolul to do: sa cobor cu placa o vale de abrupt.
    Lui Happy nu-i ingheata labutele prin zapada? A fost fain sa o vad in actiune, coborand, in filmulet.... bineinteles, si pe voi! :)
    Mr Fox are un Go Pro?

    Diana e foarte frumoasa. Sanatate multa in continuare :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Rose si scuze pentru raspunsul meu intarziat :)
    A fost o vreme superba de 1 mai, am avut noroc si TREBUIE sa cobori o vale de abrupt din Bucegi. Sa incerci in luna mai pe Morar, e o vale usoara, cu multa zapada si orientata perfect nordic.
    Cu Happy avem probleme cand e rece afara, daca sunt temperaturi negative ingheata in zapada. In tura din Iezer erau -10 grade sus in golul alpin, cu vant si i-a curs putin sange pe langa labite. Am prins crusta si cred ca a suferit putin.
    Fox-ul e mare regizor si are Go Pro 2, iar Diana e din ce in ce mai frumoasa :). La anu daca vrei...si daca poti te iau pe Valea Morarului. Pentru mine sezonul de ski s-a terminat weekend-ul trecut

    RăspundețiȘtergere
  3. poze super frumoase , mai lipsea o pereche de schiuri pentru catel .

    RăspundețiȘtergere